Uit: Dagblad van het Noorden, 6 maart 2023 (Pieter Broesder)

Dit jaar zijn er tien nominaties voor de Dagblad van het Noorden Streektaalprijzen over het jaar 2022: zes uit Groningen en vier uit Drenthe. Het is de 17e keer dat de prijzen voor streektaalinitiatieven in het noorden worden uitgereikt. Uit ongeveer 30 inzendingen stelde de jury een shortlist samen in de categorieën proza/poëzie en cd/dvd/overige. Wie de opvolgers van Groninger zanger Erwin de Vries en schrijver Roelof Keen zullen worden horen de kanshebbers op zondag 16 april in theater De Winsinghhof in Roden.

De DvhN Streektaalprijzen zijn bedoeld voor boeken, muziekalbums en andersoortige culturele en kunstzinninge initiatieven en producties. Voorwaarde is dat ze zijn gemaakt in het Gronings, Drents en Stellingwerfs. Dat het aantal inzendingen dit jaar minder is dan voorgaande jaren, en voor corona, is wel een punt van zorg. Dit jaar was er wel voldoende kwaliteit om uit te kiezen en om over te gaan op een feestelijke prijsuitreiking.

In de categorie proza/poëzie is het Drentse Letterkundig Tiedschrift Roet genomineerd dat bezig is met de 44ste jaargang. Roet verschijnt vier keer per jaar en brengt naast het Drents ook themanummers in andere Nedersaksische streektalen uit. Ook dichter Ria Westerhuis met haar dichtbundel Dwaalstroom, Leny Hamminga uit Taarlo met haar boek De Hunzeman en Harm G. Sijnstra met zijn Drentse kinderboek Kabouter Prugelie en de prins die zeuik is zijn genomineerd.

Groningen is vertegenwoordigd door Ingeborg Nienhuis met haar roman Hoeze Toenbaauw en Harm van der Veen, die postuum wordt geëerd. De schrijver en historicus, maar vooral ook oer-Groninger, overleed in december 2021. Zijn laatste boek Om Leerms kommen staat op de DVHN-shortlist, met illustraties van Geert Schreuder. Tenslotte bestaat het begunstegersbouk voor de Toal en Taiken-abonnees 40 jaar. Het boek is een initiatief van de Stichting Grunneger Bouk in Scheemda.

In de categorie cd/dvd/overig zijn er vier genomineerden. De Groningstalige band Steernvanger met de debuutverzamelaar Steernvanger ; Edwin Jongedijk uit Gieten met de Groningstalige mini-cd Terugge en Bert Hadders uit Groningen met de in het Veenkoloniaals opgenomen lp In Iemandsland . Vierde genomineerde is de muzikale theatervoorstelling Staait n Bisschop veur Stad van theatergroep WAARK uit Groningen.

Dagblad van het Noorden wil met de streektaalprijzen culturele en kunstzinnige uitingen stimuleren, bekronen en belonen in streektalen die worden gebruikt in het verspreidingsgebied van DvhN. De eerste prijsuitreiking was in 2006. De streektaalprijzen gelden als één van de belangrijkste onderscheidingen in het Nedersaksisch taalgebied. Prijswinnaars krijgen naast eeuwige roem een bedrag van 1001 euro.