De leerlingen van OBS De Klinkenborg uit Kantens werden woensdag 8 maart verrast door Fieke Gosselaar, streektaalconsulent van het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) en Wethouder van Cultuur van de Gemeente Het Hogeland Eltjo Dijkhuis. Zij brachten in het kader van de Meertmoand Streektoalmoand een bezoek aan de basisschool om de eerste exemplaren van de Wiesneus, hét Groningstalig tijdschrift voor kinderen, uit te delen.

Streektaalconsulent Fieke Gosselaar en Wethouder van Cultuur van de Gemeente Het Hogeland Eltjo Dijkhuis. Foto: Pjotr Wiese

Uitpakken en voorlezen
De vijfde editie van de Wiesneus werd op een bijzondere manier overhandigd aan de leerlingen van de Klinkenborg. Alle kinderen van de school kwamen bij elkaar in de centrale hal waar een mooi versierde doos op hen stond te wachten. Zo’n vrolijk pakket trekt natuurlijk de aandacht, dus de kinderen wilden heel graag weten wat erin zat. Eltjo Dijkhuis nodigde twee kinderen uit om hem te helpen met uitpakken. Dat klusje was snel geklaard. Alle kinderen kregen een Wiesneus waarin meteen druk werd gebladerd. Na het fotomoment gingen de kinderen terug naar hun klas, vergezeld door de streektaalconsulent en de wethouder. Zij lazen in iedere klas iets voor uit de Wiesneus.

Promoten van het Gronings
De Wiesneus is hét tijdschrift voor kinderen van 4 tot 12 jaar, helemaal geschreven in het Gronings. Er staan verhaaltjes, gedichten, puzzels en spelletjes in. Het blad is bedoeld om de streektaal onder kinderen te promoten en ze aan te moedigen zelf Gronings te spreken. Om de verhalen en liedjes ook te ontsluiten voor alle kinderen die in hun omgeving geen mensen hebben die Gronings spreken en kunnen voorlezen, zijn er audiobestanden beschikbaar. De liedteksten in de Wiesneus zijn ingezongen door Irene Wilkens en de verhalen werden ingesproken door Riemke Bakker. De audiobestanden zijn te vinden op de YouTube-pagina van het Centrum Groninger Taal & Cultuur.

Aanmelden voor de volgende editie
De Wiesneus is gratis voor basisscholen in Groningen. De volgende Wiesneus verschijnt in de Meertmoand Streektoalmoand 2024. Scholen die de Wiesneus volgend jaar maart graag willen ontvangen kunnen zich er nu al voor aanmelden via het inschrijfformulier op de website van CGTC: https://cgtc.nl/inschrijfformulier-wiesneus-2024/

Nedersaksische samenwerking
De Wiesneus is een uitgave van het Centrum voor Groninger Taal & Cultuur en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Groningen. Basisscholen in Groningen kunnen daarom de Wiesneus gratis aanvragen voor hun leerlingen. Het magazine wordt in de Meertmoand Streektoalmoand door het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Huus van de Taol, IJsselacademie, Twentehoes, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers en Stellingwarver Schrieversronte uitgebracht in de verschillende Nedersaksische taalvarianten. Kijk voor meer informatie op www.wiesneus.nl.