Aankomend weekend zijn er maar liefst drie streektaalmuziekfestivals in Groningen en Drenthe.

Van vrijdag 15 september tot en met zondag 17 september vindt voor de eerste keer het festival Voel het Veen plaats in het Drentse lintdorp Valthermond. ‘Waar er nog eindeloze vlaktes zijn, je de sterren ziet fonkelen en waar je de stilte soms echt voelt. En waar de verhalen en streken van de jongeren van vroeger nog vaak in de prachtigste verhalen voortleven.’ Voel het Veen is een driedaags festival op locatie Concertboerderij d’Rentmeester met voorafgaand verschillende leuke projecten die verbonden zijn met het leven op het veen. Met optredens van Bert Hadders, Edwin Jongedijk, Herman Sandman, Egbert Hovenkamp II, Marlene Bakker en Hister. Kijk voor meer informatie en de ticketverkoop op de website van Voel het Veen.

Zaterdag 16 september wordt de derde editie van het Ede Staal Muziekfestival in Leens georganiseerd. Overdag zijn op vijf locaties in het Groninger dorp optredens van onder andere de Stroatklinkers, Josien Bakker en Kwartet Ede Aans. Jasper Staal, de zoon van Ede, is in de bibliotheek van Leens aanwezig en presenteert en signeert zijn boek, Din blift allein d’herinnering..  In de avond treden onder meer Jetta Post, Steernvanger, Burdy en Erwin de Vries op in de Sporthal Leens. Voor het avondprogramma is geen voorverkoop. Kaarten zijn online verkrijgbaar via de website en bij de deur. Kijk hier voor meer informatie.

In het centrum en winkelgebied van Veendam organiseert stichting Bogdike op zaterdag 16 september de jaarlijkse Streektaaldag 2023. In verschillende winkelpanden aan de Kerkstraat, in Café de Toeter en Theater vanBerensteyn zijn muziekoptredens van onder andere Arnold Veeman, Fries Wolma, Bert Hadders, Twij Körten – Twij Langen, StAD, Edwin Jongedijk, Swinder, Gert Sennema & Westkantstad, Alex Luttjeboer, Klaas Post en Jan Henk de Groot. Ga voor meer informatie en programma naar de website van Bogdike.