Grote winnaars van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs 2022 zijn letterkundig tiedschrift Roet en zanger, muzikant en Stadjer Bert Hadders. Laatsgenoemde wint de streektaalprijs voor zijn elpee In Iemandsland. De jaarlijkse DvhN Streektaalprijzen zijn bedoeld voor boeken, muziekalbums en andersoortige culturele en kunstzinnige producties die het afgelopen jaar zijn gemaakt in het Gronings, Drents en Stellingwerfs. Dit keer waren er tien genomineerden, de Stellingwervers ontbraken op de shortlist. Afgelopen zondagmiddag 16 april was de uitreiking van de DVHN Streektaalprijs in theater De Winsinghhof in Roden. De prijswinnaars kregen naast eeuwige roem een bedrag van 1001 euro.

Shortlist: 10 genomineerden
In de categorie cd/dvd/overig waren er vier genomineerden. De Groningstalige band Steernvanger haalde de shortlist met de debuutverzamelaar Steernvanger. Edwin Jongedijk uit Gieten was genomineerd met de Groningstalige mini-cd Terugge en Bert Hadders uit Groningen met de in het Veenkoloniaals opgenomen elpee In Iemandsland. Vierde genomineerde was de succesvolle Groningstalige theatervoorstelling Staait n Bisschop veur Stad van theatergroep WAARK.

De genomineerden in de categorie proza/poëzie, en in het midden eindredacteur Lukas Koops van letterkundig tiedschrift Roet, winnaar van de streektaalprijs 2022. Foto: Fieke Gosselaar/CGTC

In de categorie proza/poëzie was het Drentse Letterkundig Tiedschrift Roet genomineerd dat bezig is met de 44ste jaargang. Andere genomineerden uit Drenthe waren dichteres Ria Westerhuis uit De Wijk met haar vijfde dichtbundel Dwaalstroom, Leny Hamminga uit Taarlo met haar boek De Hunzeman en Harm G. Sijnstra uit Zuidlaren met zijn eerste Drentse kinderboek Kabouter Prugelie en de prins die zeuik is.

Genomineerden uit de provincie Groningen waren Ingeborg Nienhuis uit Vierhuizen met haar roman Hoeze Toenbaauw en Harm van der Veen uit Veendam. Laatsgenoemde werd postuum geëerd. De historicus, veelschrijver en vooral ook oer-Groninger Harm van der veen overleed in december 2021. Zijn laatste boek Om Leerms kommen, met illustraties van Geert Schreuder, haalde de shortlist. Tenslotte behaalde het Toal en Taiken begunstegersbouk, het Tiedschrift veur Grunneger Cultuur van de stichting Grunneger Bouk in Scheemda, een plekje op de shortlist van de streektaalprijs-genomineerden. Het begunstegersbouk bestaat 40 jaar.

Lees HIER het artikel in het Dagblad van het Noorden over de uitreiking van de DVHN Streektaalprijzen 2022.

Lees ook: Wie volgen Erwin de Vries en Roelof Keen op? Dit zijn de 10 genomineerden voor de DvhN Streektaalprijzen – Dagblad van het Noorden